Tunnel boegschroef en hekschroef

Tunnel boeg- en hekschroef systemen bieden uitkomst aan de schipper èn de bemanning  bij het aan- en afmeren. Boeg- en hekschroeven met een tunnel zijn uitermate geschikt voor motorschepen. In iets mindere mate voor zeilschepen omdat het remmende effect van de tunnel ten koste gaat van de snelheid. Bij het installeren van de boeg- en hekschroef dient voor optimale prestaties, een diepte van minimaal één tunneldiameter tussen de waterlijn en de boeg- en hekschroef aangehouden te worden.

Intrekbare boeg- en hekschroeven

Wanneer geen gebruik gemaakt kan worden van tunnelboeg- en hekschroeven, wordt vaak gekozen voor intrekbare boeg- en hekschroeven. Deze intrekbare variant presteert beter, doordat altijd een optimale diepgang wordt bereikt. Intrekbare boeg- en hekschroeven worden dan ook steeds populairder.

Zo is Retract van Sidepower een zeer compact systeem dat past op elk schip met een lengte tot wel 60 meter. Dit systeem heeft door zijn unieke horizontale inklapbeweging zeer weinig ruimte nodig. Het kan geplaatst worden in een afgesloten ruimte zoals onder de slaapplaats.

Keuze elektrische of hydraulische boeg- en hekschroeven

Elektrische boeg- en hekschroeven verbruiken kortstondig veel energie. De keuze voor de juiste voedingsbron is daarom erg belangrijk. Een accubank met een grote koud startcapaciteit is een ideale vermogensbron voor kleinere boegschroeven. Deze systemen kunnen meestal tot drie minuten gebruikt worden zonder oververhitting.

Een elektro-hydraulische aandrijving kan gecreëerd worden door plaatsing van een DC gelijkstroom powerpack, die hydraulische kracht combineert met een elektromotor. De hydraulische aandrijving van een boegschroef geniet de voorkeur bij grotere schepen. Het belangrijkste voordeel van een hydraulische boeg- en hekschroef ten opzichte van een elektrische variant is de (bijna) onbeperkte gebruiksduur. Bovendien kan een hydraulische installatie geïnstalleerd worden op een plek die nat of vochtig is.

Waterjet installatie als boeg- en hekschroef

De laatste tijd wordt steeds vaker een waterjet installatie toegepast als boeg of hekschroef. Door het monteren van een krachtige pomp in het schip, kan onder aanzienlijke druk een forse waterstraal naar stuurboord of bakboord worden afgegeven. Het schip wordt hierdoor in tegengestelde richting weggedrukt en fungeert zo als boegschroef of hekschroef.

Om te achterhalen welke stuwkracht nodig is en welke schroeftunnel en propellerdiameter nodig zijn bij een boeg- en hekschroef installatie, kunt u beter deskundig advies inwinnen. De experts van De Gier Jachtservice zijn u hierbij graag van dienst!

Vraag vrijblijvend om advies of vraag een offerte aan?
Bel 0228 325 812 of vul het formulier in op onze contactpagina

Offerte aanvraag